
Prin Rural și Urban – O expoziție de fotografie ce îmbină două lumi complementare
Fotograf Pop Carmen
Expoziția „Prin Rural și Urban”, găzduită de Casino – Centrul de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, a marcat debutul fotografei Carmen Pop în lumea expoziției fotografice. După ce a urmat cursurile școlii de fotografie Art Image, Carmen a descoperit că fotografia nu doar surprinde frumusețea lumii în jur, dar poate deveni și o formă de vindecare personală. „Fotografia m-a salvat. A fost lumina care m-a scos din întunericul anxietății, mi-a oferit motivația să îmi deschid sufletul. Prin obiectiv, am început să văd lumea cu alți ochi și din mai multe puncte de stație, iar acest proces mi-a adus liniște, bucurie, inspirație și un nou scop.”
Întreaga ei călătorie artistică a fost un proces de descoperire a lumii prin obiectivul aparatului de fotografiat, iar expoziția „Prin Rural și Urban” este rezultatul acestei evoluții. În cadrul expoziției, 50 de fotografii au fost expuse pentru prima dată publicului larg, iar o licitație organizată în paralel a ajutat la strângerea de fonduri pentru Asociația Yuppi Camp, ce oferă tabere gratuite pentru copii cu boli cronice.
Din cele 50 de fotografii expuse, există 3 despre care Carmen ar putea spune că sunt preferatele ei:
„Așteptarea…” – mi-a rupt sufletul scena în sine și poveștile spuse de tanti Maria

„Mâna care ne-a crescut” – este durere, este mâna unui bătrânel din Poșaga de Sus, de la poalele Scărițelor Belioara, care m-a impresionat cu povestea lui de viață

„România uitată” – expresia gravă a bătrânicii care e singură pe lume.”

„Pentru mine, fotografia este mai mult decât o artă; este o formă de vindecare, de conectare și de celebrare a vieții”, mărturisește Carmen. Fiecare cadru surprins nu doar că reflectă o parte din călătoria sa personală, dar este și o modalitate prin care artista își înfruntă propriile frici și temeri.
În 2023, Carmen s-a înscris la cursurile școlii de fotografie Art Image, iar acea decizie a marcat începutul unei călătorii care avea să-i transforme viața. „Am cunoscut o comunitate faină, oameni care m-au primit printre ei ca și cum eram de-a lor”, spune ea, reflectând asupra impactului pe care l-a avut acest mediu asupra dezvoltării sale ca artistă.
Cu toate că la început a fost „total nepregătită” pentru o expoziție, pasiunea pentru fotografie și dorința de a sprijini o cauză nobilă au motivat-o să ducă acest proiect până la capăt.
Expoziția „Prin Rural și Urban” a fost mult mai mult decât o simplă expunere de imagini. A fost un act de „autoexprimare”, așa cum își descrie Carmen procesul de pregătire a lucrării. „Fiind introvertită, a fost singurul mod în care am putut să exprim mai mult”, spune ea, explicând că a vrut ca expoziția să fie o „fotografie altfel”, care să o reprezinte cu adevărat. Aceasta a fost o oportunitate de a explora contrastul dintre două lumi ce par diferite, dar care, în viziunea ei, se completează și se îmbogățesc reciproc. „Am descoperit frumusețea contrastului dintre rural și urban – două lumi în care eu am trăit, deși diferite, se completează și se îmbogățesc reciproc”, mărturisește Carmen.
Un alt aspect important al expoziției a fost licitația organizată cu scopul de a strânge fonduri pentru Asociația Yuppi Camp. Povestea acestei asociații a ajuns la Carmen la începutul anului 2024, când a avut ocazia să o cunoască pe Zsuzsa, președintele organizației, la o recepție de Anul Nou. „În timp ce îmi povestea despre Yuppi, îmi rulau în minte amintiri despre copilăria mea și despre încercările mele. Mi-am spus că trebuie să fac asta pentru ei”, își amintește Carmen. Astfel, expoziția nu a fost doar un eveniment artistic, ci și un gest de solidaritate față de copiii cu boli cronice, pentru care Asociația Yuppi Camp organizează tabere terapeutice.
În final, „Prin Rural și Urban” este un proiect ce reflectă nu doar pasiunea pentru fotografie a lui Carmen Pop, ci și dorința de a contribui la o cauză mai mare, de a conecta lumea artistică cu nevoile comunității și de a aduce în prim-plan poveștile adesea neauzite ale celor care trăiesc în colțurile uitate ale lumii. Expoziția nu a fost doar despre imagini, ci despre emoțiile și poveștile din spatele lor, despre cum fotografia poate deveni o punte între lumea interioară a artistului și realitatea în care trăim.
Acum că expoziția a ajuns la final și privind spre viitor, Carmen mai are un loc în care visează să ajungă: „Everest Base Camp nu e doar un loc pe hartă, ci un spațiu unde visurile, efortul și natura se întâlnesc într-un spectacol unic. Aș vrea să-l fotografiez pentru că aici se scriu povești incredibile – de la privirile pline de speranță ale celor care pornesc spre vârf, la oboseala și triumful celor care se întorc. Steagurile de rugăciune care flutură în vânt, corturile colorate contrastând cu ghețarii. Expresiile alpiniștilor spun mai mult decât toate cuvintele din lume. Everestul nu e doar despre munte, ci despre oameni, despre lupta cu limitele și despre momentele care merită imortalizate.”






























